tisdag 22 december 2009

Liv Strömquist listar fem seriefavoriter

Foto: Paul Ström


Behöver vi ens presentera Liv? Jag menar, till och med hennes kalendrar får recensioner i dagspressen. Spana in hennes senaste kalender Månadens Manshora i vår shop. Livs nya bok är planerad att komma i augusti nästa år och kommer bli en sensation.

Hej! Här är min lista:
Det är svårt att välja ut bara fem! Egentligen vill jag säga: Ingen nämnd, ingen glömd, men nu säger jag fem i alla fall, för det är så kul att göra listor.

1. Amatörernas afton, Anneli Furmark, Jag älskar Anneli Furmark. Hon ritar så jävla fint, hon skriver så fruktansvärt bra berättelser. En äkta, djup litterär kvalité i serier, det är inte så vanligt. Favorit i denna samling är novellen om mamma, dotter och mammans nya kille som åker till Grekland.

2. Sjunde Våningen, Åsa Grennvall. Riktigt, riktigt skickligt berättad, gastkramande serie, snyggt ritad. P ga av det extremt starka ämnet är det lätt att fästa sig extra mycket vid just denna bok, men i Grennvalls produktion finns många andra favoriter, t ex Cynisk Romantiker.

3. Husfrid, Alison Bechdel. Av skäl som är uppenbara för alla som läst den, och alla som överöst denna bok med priser i USA. Ett masterpiece som får MVG.

4. "Pojken i skogen" Mats Jonsson. Först tänker man "Herregud, jag orkar inte läsa hundratals sidor random minnen om typ en fyraåring som äter fruktyoghurt". Sen vecklar sig självbions starkaste sida fram: att bara berätta allt, ALLT, man minns - något som försätter läsaren i trans, förflyttar sig direkt tillbaka till barndomens sinnessjuka tillstånd, tankevärld, tabun, trauman. FY FAAAN! På ett positivt sätt.

5. "Så jävla normal" Nina Hemmingsson. Nina Hemmingssons "Jag är din flickvän nu", är helt genialisk, på ett Kristina Lugn-artat sätt. Men jag gillar nästan ÄNNU mer det senaste albumet "Så jävla normal", när figurerna bara flyter och flippar ut, bort från rutorna, så att konsten och poesin blir ännu större.

Puss och kram!
Liv

1 kommentar: