måndag 21 december 2009

Joanna Hellgren listar fem seriefravoriterFoto: Anna Lundell

Så var det dags för vår franska stjärna Joanna Hellgren att lista sina fem nollnolltalsfavoriter. Joanna är etablerad sedan ett tag tillbaks i Frankrike men slog igenom med buller och bång här i Sverige med boken Frances under sommaren.

Rutu Modan: Energy Blockage, Top shelf, eller Enérgies bloquées, Actes Sud.
Skruvade historier, om till exempel en fruktad trosseriemördare, eller om ett familjeägt temahotell där "storasyster" tvingas spela samtliga roller. Detaljerade, roliga teckningar och fina ibland motbjudande karaktärer.

Liv Strömqvist: Einsteins fru, Galago förlag. Liv Strömqvist är inte bara en av de smartaste men också roligaste människor som finns. Det är en mycket bra kombination, och jag tycker synd om alla som inte läser svenska och kan ta del av den här, och alla hennes böcker.

Ludovic Debeurme: Le grand autre (Den store andre), Éditions Cornélius.
Louis fastnar med sitt titanben vid havsbotten och måste för att behålla livet böta med sin syn. Istället får han av ett havdjur ögon som får honom att se tillvarons monster och skuggvarelser. Av en läkare får han för att slippa de hemska synerna ett par glasögon som ådrar honom mänsklighetens förakt. Om en mobbad pojke alldeles för underlig för sin dumma omgivning. Ett mästerverk till tegelstenslunta, med vackra, och skenbart ljusa bilder.

Gabriella Giandelli: Silent Blanket, Seuil.
Stackars Paul bor ensam i en lägenhet i ett ruggigt New Yorkhus. Mot sin vilja blir han indragen i ett morddrama av sin förföriska och knarkigt kallhamrade granne. Detaljerade omgivningar och vackra ansikten och färger kontrasterar mot den mörka och ganska pessimistiska historien. En serie Noir. Giandelli är alltså italienska, men jag tror att boken finns på engelska hos Phantagraphics.

Emelie Östergren: The Evil Dress, Sanatorium förlag.
Emelie Östergrens bilder är av ett helt eget slag och följer sin egen logik. Jag skulle vilja gå på studiebesök i hennes hjärna, med risk för att blir rädd. Mera, mera! vill jag uppmana, helt överflödigt, eftersom hon redan är så sjukt produktiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar