måndag 28 december 2009

Kolbeinn Karlsson listar fem seriefavoriter




Serietecknaren som kallas "The worlds cuddliest viking" av amerikanerna gav ut albumet Trollkungen i år och samma album kommer på Top Shelf i april. Här är hans seriefavoriter:

Okej, det här var faktiskt rätt så knepigt, men med viss mängd avslitna hårtussar så är här några av de böcker som betytt mest för mig under de senaste 10 åren:

Louis Riel av Chester Brown
En bok som aldrig försöker charma en, men lyckas ändå ge en känsla av genuin förståelse i en tid då allt ser ut att göra fysiskt ont. Har ett av de kompaktaste mörker jag sett.

Die Huhre H av Anke Feuchtenberger
Men inte för att die Hure H är det bästa Anke gjort, eller för att det är en av de 10 bästa böckerna som släppts under 2000. Die Hure H var boken som lärde mig att släppa tyglarna, och som lärde mig att älska det jag älskar med tecknandet.

Frances av Joanna Hellgren
En lugn och tyst historia, som av någon anledning lyckas gräva lite djupare, göra lite ondare, och lämna en desto lyckligare efteråt.

Epileptic av David B
För att den känns så tjock, så smärtsam och så snårig. Och för att den lugnt och sansat lägger upp allt det där som inte gått att förklara, och sorterat in det fint i små lådor.

Pojken i Skogen av Mats Jonsson
En återgång där Jonsson inte bara släpade sig själv igenom sin egen barndom, utan ett helt samhälle med tillhörande skog. Det såg ut att göra ont.

/Kolb

onsdag 23 december 2009

En ny gäst till SPX

Jag ska inte säga vem det är riktigt än, men videon nedan är en väääääldigt het ledtråd.


Simon G listar mer än fem seriefavoriter

Foto: Idha Lindhag

Att Simon är chääf råder det ju ingen frågan om. Nu ska han ges ut i USA också. I april kommer hans album Simons 120 Dagar ut på ascoola förlaget Tops Shelf. Simon listar hela 16 titlar som stöpt 00-talet.

12 utländska favoriter

Misery Loves comedy av Ivan Brunetti
Bottomless belly button av Dash Shaw
Fun Home av Alison Bechdel
Persepolis av Marjane Satrapi
Wizzywig vol 1 & 2 av Ed Piskor
Disappearance diary Shissō Nikki
Unlikely av Jeffrey Brown
My head is hanging upside down av David Heatley
Jimmy Corrigan av Chris Ware
I want you av Lisa Hanawalt
Clyde fans book one av Seth
Oishinbp A la Carte: Japanese cuisine av Tetsu Kariya, Akira Hanasaki

3 svenska favoriter

Pojken i skogen av Mats Jonsson:
Tidigt på morgonen av Henrik Bromander
Susanna & Bo av David Liljemark

Bästa fansinet

Aggrokultur. Für Elisabeth av Johannes Torstensson

/ Simon Gärdenfors

tisdag 22 december 2009

Liv Strömquist listar fem seriefavoriter

Foto: Paul Ström


Behöver vi ens presentera Liv? Jag menar, till och med hennes kalendrar får recensioner i dagspressen. Spana in hennes senaste kalender Månadens Manshora i vår shop. Livs nya bok är planerad att komma i augusti nästa år och kommer bli en sensation.

Hej! Här är min lista:
Det är svårt att välja ut bara fem! Egentligen vill jag säga: Ingen nämnd, ingen glömd, men nu säger jag fem i alla fall, för det är så kul att göra listor.

1. Amatörernas afton, Anneli Furmark, Jag älskar Anneli Furmark. Hon ritar så jävla fint, hon skriver så fruktansvärt bra berättelser. En äkta, djup litterär kvalité i serier, det är inte så vanligt. Favorit i denna samling är novellen om mamma, dotter och mammans nya kille som åker till Grekland.

2. Sjunde Våningen, Åsa Grennvall. Riktigt, riktigt skickligt berättad, gastkramande serie, snyggt ritad. P ga av det extremt starka ämnet är det lätt att fästa sig extra mycket vid just denna bok, men i Grennvalls produktion finns många andra favoriter, t ex Cynisk Romantiker.

3. Husfrid, Alison Bechdel. Av skäl som är uppenbara för alla som läst den, och alla som överöst denna bok med priser i USA. Ett masterpiece som får MVG.

4. "Pojken i skogen" Mats Jonsson. Först tänker man "Herregud, jag orkar inte läsa hundratals sidor random minnen om typ en fyraåring som äter fruktyoghurt". Sen vecklar sig självbions starkaste sida fram: att bara berätta allt, ALLT, man minns - något som försätter läsaren i trans, förflyttar sig direkt tillbaka till barndomens sinnessjuka tillstånd, tankevärld, tabun, trauman. FY FAAAN! På ett positivt sätt.

5. "Så jävla normal" Nina Hemmingsson. Nina Hemmingssons "Jag är din flickvän nu", är helt genialisk, på ett Kristina Lugn-artat sätt. Men jag gillar nästan ÄNNU mer det senaste albumet "Så jävla normal", när figurerna bara flyter och flippar ut, bort från rutorna, så att konsten och poesin blir ännu större.

Puss och kram!
Liv

Ok, nu är det såhär va


Det var ju inte helt hundra innan, men nu kan vi faktiskt göra ett förkunnande här på Galagobloggen. Vi har fått stöd från Framtidens Kultur för att i tre år framöver arbeta med att bygga en plattform för den Svenska seriekonsten gentemot utlandet. Vi kommer nu att utöka vårt samarbete med Seriefrämjandet under den här perioden för att på så vis bygga ett lokalt fundament att stå på som ska sträcka sig betydligt längre in i framtiden än dessa tre år. Vi hoppas i slutändan att hela projektet ska kunna gagna samtliga aktörer inom den svenska seriescenen. Med andra ord är vi sjukt glada just nu.

Detta innebär att det nu med hundra procents säkerhet blir en Northern Lights 2. I och med att vi gått ut med detta tidigare och material strömmat in så har vi haft möjlighet att sätta ihop i princip hela antologin redan. Den blir på hela 216 sidor och omslaget av Nanna Johansson kan beskådas här ovanför. Vi kommer släppa medverkandelistan inom kort, men medverkar gör bland annat Fabian Göranson, Anneli Furmark, Loka Kanarp, Liv Strömquist och Sara Granér.

Det här är början på ett fantastiskt treårigt äventyr där en stor del av vår fokus ligger på Small Press Expo i Stockholm dit vi kommer bjuda en mängd utländska förläggare och serietecknare. Klart redan nu är att förlagen Top Shelf, Sparkplug och Drawn & Quarterly kommer att närvara samt att bland annat Dash Shaw, skaparen av hypade Bottomless Bellybutton kommer besöka oss.

Men det här är bara början. Det kommer bli så jävla kul det här.

Mvh/Johannes

Joakim Pirinen listar fem seriefavoriter

Joakim Pirinen behöver ju knappast någon närmre presentation. Senast blev han vansinnigt hyllad i Sydsvenskan för sin makalösa bok Kvarteret Kolossen.


Hej

Här kommer min lista.

1. Joe Sacco - Safe Area Gorazde, Fantagraphics 2000. Sacco är den främste i den nya journalistiska seriegenren och "Safe Area" är avgjort det av hans album som gripit mig starkast. Han visar Gorazde, en utsatt enklav under kriget i Bosnien, i närbilder, panoramabilder och kartor så väl att man som läsare tror att man var där.

2. Matti Hagelberg - Holmenkollen, svensk utgåva Optimal 2001. Matti har en absolut egen skrapkartongteknik och ett märkligt sätt att bygga upp sina seriesidor, de ser ut som tvåletiketter från en östeuropeisk landsortshåla på planeten Mars, och även hans humor är sant experimentell.

3. Lars Fiske & Steffen Kverneland - Olaf G. svensk utgåva Optimal 2007. En serieessä om en norsk minimalistisk skämttecknare, verksam i Tyskland under 1900-talets första hälft. De båda upphovsmännen tecknar sig själva och varandra, måhända drickande bier någon gång för mycket, men på ett sådant sätt att varenda ruta - varenda! - är ett grafiskt mästerverk. Oöverträffbart (även rent trycktekniskt).

4. Gene Luen Yang - American Born Chinese, Roaring Book Press 2006. En grafisk roman med ett helt genialt, tredelat berättargrepp, där han bland annat återvänder den mångtusenåriga sagan om Kung Markatta. Överlägsen Tomines "Shortcomings" som tar upp samma, hittills rätt oskildrade ämne, hur det är att vara asiat född i USA.

5. Alison Bechdel - Husfrid, Ordfront Galago 2009. Det går inte att komma ifrån, det är den språkligt mest högstående grafiska romanen hittills. Slutbilden fick mig att börja gråta.

måndag 21 december 2009

Joanna Hellgren listar fem seriefravoriter



Foto: Anna Lundell

Så var det dags för vår franska stjärna Joanna Hellgren att lista sina fem nollnolltalsfavoriter. Joanna är etablerad sedan ett tag tillbaks i Frankrike men slog igenom med buller och bång här i Sverige med boken Frances under sommaren.

Rutu Modan: Energy Blockage, Top shelf, eller Enérgies bloquées, Actes Sud.
Skruvade historier, om till exempel en fruktad trosseriemördare, eller om ett familjeägt temahotell där "storasyster" tvingas spela samtliga roller. Detaljerade, roliga teckningar och fina ibland motbjudande karaktärer.

Liv Strömqvist: Einsteins fru, Galago förlag. Liv Strömqvist är inte bara en av de smartaste men också roligaste människor som finns. Det är en mycket bra kombination, och jag tycker synd om alla som inte läser svenska och kan ta del av den här, och alla hennes böcker.

Ludovic Debeurme: Le grand autre (Den store andre), Éditions Cornélius.
Louis fastnar med sitt titanben vid havsbotten och måste för att behålla livet böta med sin syn. Istället får han av ett havdjur ögon som får honom att se tillvarons monster och skuggvarelser. Av en läkare får han för att slippa de hemska synerna ett par glasögon som ådrar honom mänsklighetens förakt. Om en mobbad pojke alldeles för underlig för sin dumma omgivning. Ett mästerverk till tegelstenslunta, med vackra, och skenbart ljusa bilder.

Gabriella Giandelli: Silent Blanket, Seuil.
Stackars Paul bor ensam i en lägenhet i ett ruggigt New Yorkhus. Mot sin vilja blir han indragen i ett morddrama av sin förföriska och knarkigt kallhamrade granne. Detaljerade omgivningar och vackra ansikten och färger kontrasterar mot den mörka och ganska pessimistiska historien. En serie Noir. Giandelli är alltså italienska, men jag tror att boken finns på engelska hos Phantagraphics.

Emelie Östergren: The Evil Dress, Sanatorium förlag.
Emelie Östergrens bilder är av ett helt eget slag och följer sin egen logik. Jag skulle vilja gå på studiebesök i hennes hjärna, med risk för att blir rädd. Mera, mera! vill jag uppmana, helt överflödigt, eftersom hon redan är så sjukt produktiv.

fredag 18 december 2009

Meddelande från våra vänner i USA

Hi folks,

Brett here.

So we're ramping up the hype on the Swedish Invasion, and one idea i cam eup with back in Stockholm last April, was to put out a call to as many Swedish cartoonists from the scene as possible, and see if anyone wants to contribute comics to our website comics section Top Shelf 2.0. Because it's for the web, color is encouraged.

I think this would be a great opportunity to build on the work of the Top Shelf big four (Niklas, Mats, Simon, Kolbeinn), and feature a plethora of artists from Sweden.

Please feel free to spread the word for submissions. Because we don't charge consumers for the comics on our website, we can't pay contributors. But the exposure will be solid.

Any interested parties should contact our 2.0 comics editor, Leigh Walton at:
leigh@topshelfcomix.com

Thanks!
Brett

Jeffrey Brown listar sina fem seriefavoriter




Nästa serietecknare som delar med sig av sina favoritserier är Jeffrey Brown, som tidigare i år gav ut sin kultförklarade serieroman "Clumsy" på svenska (då med namnet "Fumlig") här på Galago. Håll till godo:

"Here's my top five. Thanks!

Jeff

1. Jimmy Corrigan by Chris Ware - Rewards multiple readings with continued brilliance, simply beautiful, moving and expansive.

2. Louis Riel by Chester Brown - An entertaining historical novel that's so well drawn and paced you forget you're reading.

3. Eightball #23 by Dan Clowes - Reads like a novel five times as long, some of Clowes' darkest humor and keeps you thinking long after you finish.

4. Black Hole by Charles Burns - Perhaps the best example of a graphic novel as "novel", dense and haunting magic realism.

5. Three Paradoxes by Paul Hornschemeier - Mixing styles and twisting threads of thought for an engaging look at the creative process in the context of living, but lets the reader find the meanings. Full of great thoughtful moments and plenty of humor."


Fler topp-femlistor kommer inom kort.


onsdag 16 december 2009

David Liljemark listar fem seriefavoriter


Vi har bett några tecknare att lista fem seriefavoriter under 2000-talet. Dessa kommer att presenteras under de närmaste veckorna. Först ut är David Liljemark, skapare av klassiker som "Susanna och Bo" och det senaste mästerverket, "Boltzius":


”Om någon ännu påstår att självbiografi i serieform blott var en övergående nittiotalsfluga, är den ungefär lika galet ute som de som trodde att rocken var en dagslända som inte skulle överleva femtiotalet. Under 00-talet har flera av seriegenrens storverk publicerats, och detta är bara några av mina personliga favoriter, här listade i kronologisk ordning:

Åsa Grennvall: ”Sjunde våningen” (Optimal, 2002) Sällan har mekanismerna bakom mäns våld mot kvinnor skildrats så smärtsamt, tydligt och gripande. En av de verkligt stora serieromanerna, som inte lämnar någon läsare oberörd.

Coco Moodysson: “Coco platina titan total” (Optimal, 2002) En av de starkaste albumdebuterna någonsin och en ständig källa till inspiration. Missa heller inte ”Aldrig godnatt” (Kartago, 2008). Fullständig närvaro och linjekänsla.

Mats Jonsson: ”Pojken i skogen” (Galago, 2005) Det kärlekstörstande popsnöret från indieklassikern ”Hey princess” (2002) återkommer med en uppgörelse med sin uppväxt, en tour-de-force utan dess like. När man inte tror det kan bli bättre, lägger Jonsson i överväxeln ytterligare. Jag vet inte om jag har hämtat mig än.

Steffen Kverneland & Lars Fiske: ”Olaf G.” (Optimal, 2007) Fiskes & Kvernelands fascination inför Olaf Gulbrandsen är folkupplysande och smittsam. Seriekänslan är total och teckningarna raffinerade. De lyckas t.o.m. vara ännu roligare, då de i Kanon #1-3 tar sig an Kurt Schwitters, Edvard Munch och August Strindberg. Världsklass.

Simon Gärdenfors: ”Simons 120 dagar” (Galago, 2008) Simon G är en genre- och mediumfri allkonstnär av rang, som här inte bara ägnat sig åt ett stycke kvartalslång skabrös performancekonst, utan också förmått omsätta det i ett stycke utmärkt litteratur som är både mycket underhållande, i viss mån förfärande och tillika oväntat rörande. Räkna kallt med fler storverk under nästa decennium.

/DL”

tisdag 8 december 2009

Henrik Bromander på Kulturhuset

På torsdag 10/12 kl 19 medverkar Henrik Bromander på Debutbar på Kulturhuset i Stockholm. Han kommer att prata om sin bok "Det händer här" och läsa ett stycke. Ordfront kommer finnas på plats med ett gäng böcker om det är någon som vill köpa ett signerat ex i julklapp till nån eller så. Mer information om debutbar här.

fredag 27 november 2009

Northern Lights vol. 2


Häpp, häpp, häpp. Med jämna mellanrum har jag ju pratat om att framtiden kommer bli så sjukt jävla skitkul. Nu ska jag glutta lite på första julkalenderluckan och berätta varför. Allt pekar nämligen på att vi kommer smida samman en nästa antologi på engelska, som planeras komma ut redan nu under våren 2010. Vi slopar skuggorna från och med nu, släpper in fyrfärgen och kallar boken för Northern Lights vol. 2. Anledningen till att jag släpper den här bomben innan allt är spikat är för att vi måste börja smida det där förbannade järnet medans det är glödande varmt och boken måste vara klar redan i mars månad. Därför är spelreglerna såhär. Det behöver INTE vara tidigare opublicerat material, utan ta det bästa som ni gjort och som är klart redan nu. Sidbegränsningen ligger på max 10 sidor (Galago förbehåller sig rätten att själva välja ut serier som är längre än så), men gärna att lämna in en riktigt bra ensida kommer nästintill kunna garantera medverkan. Boken kommer landa på ca 160 sidor och vara helt i färg.

Boken ska, om allt går som planerat, släppas på MoCCA-festivalen i New York i april 2010.

Hör av er till mig för medverkan.

torsdag 26 november 2009

Liv Strömquist i Morgonpasset helg


Morgonpasset Helgs lördagsgäst den 21/11 var ingen mindre än Liv Strömquist. Liv pratar om sina nya fina kalender, Månadens manshora 2010 (som finns att köpa här), och tävlar i att kunna namnge kändisbarn! 25 minuter Liv som du kan lyssna på här.

tisdag 24 november 2009

Mer Joakim Pirinen!

Foto: Jessica Björkäng


Joakim Pirinen kan man som bekant aldrig få nog av, så här kommer mer. Bokhora gör en mycket läsvärd intervju med honom i form av ett måndagsmöte, där så skilda ämnen som Fantomenklubben och Alexis Kivi berörs. Läs intervjun
här. Två recensioner av Kvarteret Kolossen också, dels en i Expressen och dels en i Göteborgs-Posten. Dessa kan du läsa här respektive här.

tisdag 17 november 2009

Joakim Pirinen intervjuas i Kulturnyheterna

Måndagen den 16 novembers Kulturnyheterna bjöd på en intervju med Joakim Pirinen, aktuell med sin samling Kvarteret Kolossen. Pirinen kallas i inslaget för en "tecknare av citat "nobelprisklass"". Han pratar bland annat om sina influenser och inspirationsskällor. Titta på reportaget här (ca. 2.50 in i programmet)!

måndag 16 november 2009

Mer Galago i media!


Flera av Galagos titlar har blivit omskrivna igen. Den här gången är det Frances Del 1 av Joanna Hellgren som får en väldigt fin recension av Simon på bloggen Simon säger. Simon skriver också om Alison Bechdels bok Husfrid. Du kan läsa recensionerna här och här. Expressens Nina Lekander uppmärksammar den uppdaterade nyutgåvan av Åke Jävel - århundradets hjälte här.

onsdag 11 november 2009

Kolbeinn Karlsson-serie blir film på filmfestivalen

Eva-Marie Elg har gjort om Kolbeinn Karlssons serie Att sova och drömma om mat till en film med samma namn. Kortfilmen tävlar om ett stipendium i 1 km film på Stockholms filmfestival. Från och med den 18 november kan du se filmen och övriga tävlande bidrag på Stockholms filmfestivals hemsida. Här kan du läsa mer om filmen.

Mats Jonsson talar på Länsmuseet Västernorrland!


Söndagen den 15 november infinner sig Mats Jonsson på Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. Han kommer att tala om sin uppväxt i Bollstabruk på 1980-talet, och om sitt seriebok Pojken i skogen, som handlar om just det. I hörsalen, klockan 14.00. Läs mer här.

tisdag 10 november 2009

Husfrid recenserad i Gomorron Sverige

Gomorron Sveriges Yukiko Duke recenserade i morse Alison Bechdels fantastiska serie Husfrid tillsammans med bland annat Maus. Kolla på recensionen här (ca femton minuter in i programmet).

måndag 9 november 2009

Liv Strömquist visar serier på Amalthea bokkafé

Succén "Seriehöst på Amalthea" fortsätter! På tisdag den 10 november kl 19.00 kommer Liv Strömquist att visa serier och berättar om sin kalender "Månadens manshora" samt om den nya upplagan av "Drift".

Liv kommer också att visa splitternya serier, aldrig förut visade, som behandar ämnen som stela socialdemkrater, Tage Danielsson-talibaner, pytte-pyttesmå klistermärken och fruktansvärt lyckliga liberaler.

Som vanligt billig fika och möjlighet att köpa serier där! Årets julklapp "Månadens manshora" kommer finnas till signeringspris!
Adressen är Kristianstadsgatan 41 C i Malmö.

Galago i media

Flera av Galagos titlar har fått tid i rampljuset de senaste veckorna, vilket vi självklart är glada för. Först ut Lena Ackebos "Gud va hemskt!", samlingsvolymen med några av Lenas bästa serier under tjugo år. Samlingen blir (med rätta) hyllad till skyarna av Göran Everdahl i Go'kväll den 30/10. Se programmet här (inslaget kommer 21 minuter in i programmet). Arbetaren har också skrivit en recension som du kan läsa här.
Näst ut är "Månadens manshora", Liv Strömquists fantastiska kalender som porträtterar några av historiens största manshoror. Sydsvenskan kallar kalendern för "en briljant ögonöppnare" och "fruktansvärt rolig". Även Helsingborgs Dagblad har skrivit om kalendern och kallar materialet både hämningslöst och rakbladsvasst. Artiklarna läser du här respektive här.

Sofia Olsson recenserar Junji Itos suggestiva manga "Uzumaki - Spiralerna" i Sveriges Radio. Lyssna här.


Till sist har både Aftonbladet och Smålandsposten uppmärksammat att "Åke Jävel - århundradets hjälte" av Lars Sjunnesson nu finns i en reviderad nyutgåva, med snyggare tryck men fortfarande med en kedjerökande, svärande, jävelrolig Åke Jävel i huvudrollen. Texterna finns här respektive här.

onsdag 4 november 2009

Inte illa va?


Här är de Galagoböcker som jag på något vis varit involverad i under min tid här. Ja, eller inte riktigt alla som ni kan se för glatt nog så är det faktiskt ett helt gäng till. Som till exempel Henriks, Fabians och Benjamins fantastiska debuter. Det här var de böcker som stod i hyllan utanför Galagoskrubben. För att titta på vår utvecklingskurva under de senaste 5 åren så lägger vi ibland fram alla böcker vi har inne. Om jag hade ägt en bokhandel som bara hade de här titlarna hade jag ändå varit sjukt nöjd. Och snyggare ska det bli under de kommande fem åren.

/Johannes

fredag 23 oktober 2009

Det är fredag och indiebattle på youtube

Alltså, om någon undrar så är det här vad vi lyssnar på under en helt vanlig fredagseftermiddag här på Galagoredaktionen. Det är helgpepp och det är ett febrilt fejkande av att vara tidigt tjugonånting i ålder.

Mats väljer:


Johannes svarar med:


Mots kontrar:


Johannes ger igen:


Mats biter ifrån:


Johannes kontrar med:


Och såhär fortsätter det i alla fall hela fredagen. Kom gärna med tips på fler gamla hits för oss föredettingar. Ikväll blir det Carmen!

torsdag 22 oktober 2009

A Mess at the Mass

I år blev Bokmässan i Göteborg ännu roligare än vanligt. Vi hade fler tecknare på plats, fler nya böcker, mer böckling, fler signeringar, levnadsgladare fest och mysigare monter än på många goda år, möjligen någonsin. En liten del av allt som hände fångades av Ordfronts mäss-terfotograf (förlåt, men vi var ju ändå i Göteborg) Anders Fredriksson. Stort tack till honom, tecknarna, den gravt excellenta monterpersonalen och alla som kom förbi montern och gjorde sin grej.













Galagos vackraste monter någonsin.














Clara och Johannes från Galago i samspråk
med Sara Granér och Marcus Ivarsson.
I förgrunden: kund.





















Kassan!















Färske Urhundenpristagaren Joakim Pirinen
signerar tillsammans med Liv Strömquist.















Kommerskollegium sammanträder.














Henrik Bromander läser ur sin nya bok
"Det händer här" i Ordfronts monter.














Signering med Simon "Hjärnan från Hjärup"
Gärdenfors och Joanna "Panik i Paris" Hellgren.














"Var är min sjufemma Jack Daniels och mitt
halvdussin vita handdukar?"
Kolbeinn Karlsson har visa invändningar mot mäss-ridern.















Lars Sjunnesson hade nyutgåvan av Åke Jävel i bagaget.














Benjamin Stengård tog inga fångar.














Ja, det ÄR Kolbeinn Karlsson och Lena Ackebo
som signerar ihop!














En gång om året förvandlas Mats Jonsson till
UTESÄLJAREN. I bakgrunden Jouni Peura.














Sara och Liv signerar.

Husfrid hyllad i Kulturnytt


Alison Bechdels Husfrid - internt på förlaget benämnd "kanske den bästa bok vi gett ut sedan Persepolis" - recenserades av Sofia Olsson i morgonens Kulturnytt tillsammans med Brombergs nyutgåva av den moderna klassikern Maus. Lyssna, lär, läs!

onsdag 21 oktober 2009

Spela Sjunnessonflipper


Fick den här länken av Lars på mailen. Klart en vill spela Lars Sjunnessons eget flipper. Ingen har väl missat att klassiska Åke Jävel kommit i nytryck hos oss. Köp den till exempel i Galagoshoppen.

tisdag 20 oktober 2009

Världens obehagligaste Youtubeklipp


Det har ju ett tag på nacken och de flesta har säkert sett det innan, men jäspalt vad det här är obehagligt.

söndag 18 oktober 2009

Gabrielle Bells serieblogg

Spana in Gabrielle Bells serieblogg Lucky. Det är på tok för länge sedan vi hade med något av Gabrielle i Galago nu.

fredag 16 oktober 2009

Ok, allt är lugnt. Höjdarn är här


Asså. Det är inte var dag man får möjlighet att avtäcka ett mästerverk, men här är det, omslaget till Kvarteret kolossen, Joakim Pirinens samlade verk, en liten baddare på sisådär 436 sidor som kommer från tryck inom kort. Hoppas ni gillar vad ni ser. Vi älskar det.

Henrik Bromander i Malmö


Liv Strömquist maliade detta til mig spm vi givetvis vill tipsa om:
Henrik Bromander pratar om sina politiska serier på Amalthea bokafé (Kristianstadsg. 41 c) imorgon, den 17/10, kl 15.00. Henriks serier "Proffsdemonstranten", "Husnegern" och "Chefen" är kända från Arbetaren, där de provocerat många, och gjort många lyckliga. Hör honom snacka om serierna och köp billig mat och fika!

onsdag 14 oktober 2009

Jeffrey Browns blandband

Spana in detta. Galagofavoriten Jeffrey Brown har satt ihop ett blandband för radiobloggen Inkstuds. Faktiskt ett oerhört behagligt soundtrack när en sitter alldeles ensam här på Galagoredax och massor för mig hyfsat ny musik.

På tal om framtiden!

Dunkla nyheter


Vill bara berätta att jag (Johannes) genom dagens telefonsamtal och möten numer befinner mig förflyttad in framtiden till 2012 och att jag från det perspektivet kan säga att de senaste två åren ser väldigt coola ut. Mer nyheter om detta följer under hösten.

tisdag 13 oktober 2009

Årets julklapp är här!

Nu är den äntligen i lager. Förra årets julkapp hette Tolv tröttsamma typer, årets heter Månadens Manshora och finns nu i handeln eller kan inhandlas lätt och ledigt i vår webshop. Vad sägs om en lättfotad man per månad? Klassiska Manshoror som Per Albin Hansson eller Paulo Coelho samsas i Liv Strömquists kalender över 2010. Ett riktigt måsteköp. Bara att slå till.

Nya Galago ja!


Det har kommit ett nytt helfab nummer av Galago precis lagom till mässan. Jag (Johannes) lyckades snickra ihop numret en månad för tidigt som en avslutning på fem veckor i trycklämningshelvetet innan bokmässan. Och jäsikens vad fint och nytt allt känns. Lite som att ha slagit in en vägg i lägenheten och vips så känns allt så mycket större. Och den här gången så är det på gränsen till större än livet. I numret medverkar bland annat Stina Johnson med Gula sidan, Joakim Pirinen med ett batteri med nya anagram och Sara Granér med socialrealistiska pyssel där man bland annat ska skapa världsfred eller ordning i innerstan. Man får jättegärna prenumerera på Galago till exempel genom vår hemsida, annars kan man alltid köpa nya numret på Pressbyrån eller där tidningar finns eller så. Hoppas ni gillar det.

Ett erkännande


Det finns en sak vi är så fruktansvärt dåliga på här på Galago och det är att fota våra egna happenings och evenemang. Till exempel så har vi inte en enda jäkla bild från Galagofesten på Bokmässan och då kom det ändå runt 400 besökare och vi hade fantastiskt kul. Om du vet med dig att du har bilder så skulle vi gärna lägga upp dem här. Om du även vet med dig att du gillar att både gå på Galagotillställningar och att fota så skulle vi säkert kunna få ihop en deal om gratis inträde och allt sånt där. Hur som helst. Hör av er till galago(kanelbulle)ordfront.se.

Ha det gott!

Sådärja

Nu är bloggen länkad från hemsidan. Vi får börja pyssla med layouten senare. Gamla Galagobloggen hittar ni här.

Vi bygger/börjar om

Vi har haft en inbyggd Galagoblogg på vår hemsida tidigare, men den var så krånglig att använda att vi i slutändan helt enkelt inte pallade att uppdatera den. Så nu gör vi en helt ny blogg och ser om det hjälper.