onsdag 9 november 2011

Alla är vi goda liberalerKolla in klippet från SVT:s Musikbyrån här ovanför innan du läser detta. Klippet är 9 år gammalt men skulle lika gärna ha kunnat spelas in för en vecka sedan.

En ung liberal ser glad ut när han berättar hur The Ark är liberaler och delar högerns perspektiv på frihet. The Ark skrattar gott och berättar att de inte vill sätta en politisk etikett av vänster eller höger på sig själva men att de inte är höger. När jag såg det här klippet 2002 skrattade jag också gott. För hur kunde den här liberalen vara så dum att han pekade ut ett band som höger. Tanken på att det skulle ens finnas band med ett högerperspektiv hade varit omöjligt sedan Lustans lakejers tid och med undantag för syntarna så var musikscenernas kärna renodlat vänster. Så kändes det då.

Idag skrattar jag inte när jag ser samma klipp. För under resans gång till Alliansens Sverige har den liberala moderathögern urvattnat begreppen höger och vänster så mycket att de egentligen inte betyder någonting. Sett med dagens glasögon så är det inga konstigheter att en ungliberal tillskriver ett band liberala värderingar. Det vi ser där är nu genomgående i högerns självbild som norm. Det var de liberala moderaterna som tvingade fram allmän rösträtt och kämpade mot apartheid. För idag är alla liberaler. Idag kan högern lika lättvindigt peka ut Refused, Doktor Kosmos eller varför inte Röda bönor som "representanter för de frihetliga värderingarna" och lite trivsamt tanklöst bunta ihop dem med värderingar som står för både utförsäkringar och privatiseringar. Moderaterna kan på samma vis genom ett trollslag förvandlas till liberala världsförbättrare eller varför inte goda förespråkare för ett nytt arbetarparti.

Jag kan förstå att det funnits en frustration inom framför allt unghögern mot Vänsterns tidigare i princip totala monopol på kultur. Att ungliberalen i klippet verkligen ville att The Ark skulle vara liberaler bara för att få något alls. Jag tror också att Moderaterna någonstans verkligen önskade att de historiskt stått för något positivt. Istället för att titta på hur de sociala systemen stöttat kulturen, hur varenda band du ser där ute repat genom studiecirklar på ABF eller på nu kanske nedlagda fritidsgårdar så antar jag att det är mycket lättare att tala om hur bandet delar ens "liberala värderingar". Men politik är så oerhört mycket mer verklighet än så. Det handlar om nedskärningar, utförsäkringar eller för den delen om riskkapitalism. Det är där den stora skillnaden mellan vänster och höger finns för mig. Det problematiska blir i slutändan inte liberalens komiska etikettplacering, utan hur The Ark i klippet presenterar sig själva som "opolitiska, men inte höger på något sätt..." för det kunde idag lika gärna ha sagts av Sofia Arkelsten, partisekreterare för Moderaterna.

Ungliberalen i klippet är bara något så unikt för högern som 9 år före sin tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar