söndag 31 januari 2010

Angoulême i snabb sammanfattning

Tågen i Frankrike har tydligen stannat och jag vet inte längre om jag kommer ta mig till flygplatsen i tid. När jag nu ändå sitter fast här i pressrummet på festivalen så kan jag ju dra lite snabbt vad jag gjort här.

Jag har hängt hyfsat mycket med Dash Shaw och Frank Santoro, pratat om skandinaviska samarbeten med halva scenen som är på plats. Jag har lovat att komma på både OCX och Helsingfors seriefestival och det vore jävulskt kul om vi kunde få lite större rörlighet mellan de skandinaviska festivalerna överlag. Det har druckits ganska mycket öl och jag har lärt mig att måttlighet på festival är en dygd. Folk i sällskapet har satt i sig märkliga djur vid middagen. Mats sa någon gång att ankpizza är det godaste han ätit, jag har inte vågat prova. Överlag har jag faktiskt inte ätit något jättekonstigt alls. Tyvärr sprang jag inte in i Joe Sacco som tydligen ville träffa sina nya förläggare. Däremot fick jag träffa Ivan Brunetti som numer ligger på samma förlag som Joanna och Zeina här i Frankrike. Jag har förklarat för förläggaren på Cornelius att jag vill gifta mig med hans bokformgivning. Vi kan ha hittat en plan för att utveckla den internationella satsningen än mer och har äntligen bokat en monter på nästa års festival. Och givetvis har jag hängt vansinnesmycket med finnarna som jag aldrig skulle överleva Angoulême utan. Att Espen som har No Comprendo Press i Norge drog Turbonegroanekdoter och kände bandet som spelade under Fuck for forest kryddade stämningen än mer. Överlag så var stämningen här hysteriskt trevlig. I år kände folk igen mig och ville faktiskt prata med mig. Återigen blev det allmän förvirring när jag berättade att Galago hade mer än tvåtusen läsare. Jag har minst tre gånger sagt på fullaste allvar att jag ska sluta arbeta med serier så fort det bara går.

Det har med andra ord varit skitkul!

torsdag 28 januari 2010

Pirinen klar för L'association



Det har ju viskats en hel del om det här. Och framför allt så har ju frågan om VARFÖR Joakim Pirinen aldrig publicerats i Frankrike ställts så oerhört många gånger de senaste 25 åren. Idag blev det i alla fall klart. Efter historiens mest mumlande affärsmöte i "L'assomontern" med "hatets furste" är det nu bestämt att Döda paret kommer ut på den Franska marknaden våren 2011. I princip så är det här en ett år gammal hemlighet som nu äntligen kommer upp i ljuset.


Joakim på vernissage i Brooklyn 2009

Jag klappar mig själv på axeln för ett väl utfört jobb och vill framför allt gratulera Joakim så sjukt jävla mycket.

onsdag 27 januari 2010

5 februari: Svinets dag!


Nu är Åsa Grennvalls stenhårda nya serieroman Svinet snart på väg ut till bokhandeln, och nästa fredag, alltså den 5 februari, kan stockholmare och tillresta fans träffa Åsa inte mindre än två gånger. Titta bara:

Klockan 16.00 signerar Åsa sin pinfärska bok i Galagos lokala seriebutik Staffars serier, Bellmansgatan 26A.

Klockan 18.00-21.00 är det sedan dags för den officiella releasen på Hallongrottan, Bergsundsgatan 25. Kl 19 samtalar Åsa med Bitte Andersson, och dessutom blir det:

- Gotmusik!
- Billig öl!
- Mingel!

Efter flera hyllade serieböcker där den nakna skildringen av ångest och mänskliga svagheter vägts upp av becksvart humor och en strävan efter förståelse och tröst, slår Åsa Grennvall nu till med en genuint obehaglig seriebok om en grupp osympatiska människor som hjälplöst sitter fast i sina egna destruktiva mönster. Svinet är en tecknad feelbad-roman som inte ger några svar, utan bara ställer fler frågor.

tisdag 26 januari 2010

Nu åker jag

Vi hörs i Frankrike!

Angoulême imorgon

Började morgonen med en två timmar lång intervju med TV-programmet Sverige och var sådär lagom urblåst mentalt efter det vid lunchtid. Det är alltid en rätt verklighetsrubbande upplevelse att försöka berätta vad man gör för någon som vill ha bra, korta och koncisa svar. Som tur var dök Mats upp från tjänstledigheten och jag tror vi lyckades få ur oss något vettigt i alla fall. Det slutade i princip med att jag satt och läste högt ur Benjamin Stengårds serie Rede. Tydligen ska inslaget bli fem minuter i slutändan vilket är sjukt mycket TV-tid. Folket från SVT som var här var i alla fall sjukt trevliga.

Imorgon bär det av till Angoulême där jag ska ha möten med bland annat förlaget L'association för att sluföra affären kring en av våra författare som äntligen ska ges ut på franska. Vem det är låter jag vara hemligt till torsdag eller fredag då vi rott affären i hamn.

Nu lyssnar jag på Fever Ray-remixer, tänker på laser, försöker packa och väntar på Jouni som ska komma hit om en liten stund. Imorgon bär det av till Arlanda runt klockan halv fem på morgonen.

Vi hörs och ses!

Försenad Galago

Hej, vi fick just reda på av tryckeriet att Galago tyvärr kommer drabbas av några dagars försening. Numret kommer under vecka 5 men vi vet inte riktigt exakt när.

Ledsen för förseningen.

måndag 25 januari 2010

Chris Staros om SPX, Galago och Swedish Invasion

Hittade just den här intervjun med Top Shelfs Chris Staros på nätet angående deras fantastiska nya delägare men också kring samarbetet med Sverige. Det fåfänga projektet rullar på och vi är givetvis glada över att Chris och Brett är så positiva till det hela. Grattis till era nya delägare och lycka till i Hollywood får väl vi säga.

Man vet att det snart är dags att resa till Angoulême när...

Min mailbox fylls sakta men säkert med märkliga spam på franska. En gång om året blir det såhär. Jag fattar inte vart breven kommer ifrån och hur de hittar mig, oftast står det inget i dem och ibland är det någon sorts agent som vill träffas vid internationella tältet. Ingenting är någonsin på något annat språk än franska. Jag blir förvirrad.

Som den rutinerade förlagsarbetare jag är har jag vett att dodga allt sådant fullständigt och har enbart bokat möten med de jag vill träffa själv. Lite är det som med Facebook. Har jag bara träffat personen i fråga i verkligheten så kan vi träffas på festivalen, men de som vill adda mig på festivalen utan att ha setts innan bemöts med försiktighet.

På onsdag är det i alla fall dags. Jag kommer blogga mellan cognacglasen från pressrummet i Angoulême med återkommande rapporter.
Vi hörs!

Tjänstledighetsbloggen: en introduktion


Kära vänner av Galago. Jag heter Mats Jonsson och är ledig från mitt jobb som Galagoredaktör under perioden januari till augusti 2010. Jag har lekt med tanken på att starta en riktig, egen blogg för att behålla åtminstone ett modikum av utgående kommunikation under mitt halvår som Wandervogel.
Men nu är det så att jag är ledig för att rita en ny serieroman, och min magkänsla säger att det sista internet behöver är ännu en serietecknare som pratar sönder sitt kommande bokprojekt. Därför väljer jag en gyllene medelväg, och kapar lite lagringsutrymme från den officiella Galagobloggen. Okej?

Nåväl, de senaste två veckorna har jag suttit vid mitt matbord och skrivit manus samt gjort layoutskisser till första kapitlet i min nästa bok. Jag blev klar igår kväll och kapitlet ser ut att bli 48 sidor, som alltid längre än jag trott. (Pojken i skogen svällde exempelvis med 50 oväntade sidor sista halvåret innan den kom ut.) Kapitlet heter kort och gott "Före" och blir nog ganska bra. Boken lär bli omkring 160 sidor (tror jag nu, i alla fall) och beräknas komma ut i mars 2011. Hittills är jag helt färdig med tre sidor, hö hö.

Vad den handlar om? Mitt 00-tal, kan man säga. Den börjar ganska exakt där Hey Princess slutade, sommaren -99, och skildrar tiden fram till våra dagar. Berättelsen innehåller dock flera oväntade vändningar, plopp-slut, samhällskritik och ett och annat övernaturligt inslag, så en och annan kan nog bli en smula förvånad. Förhoppningsvis kommer det att klarna i kommande delar av tjänstledighetsbloggen.

Nej, nu måste jag ta på mig mysbyxor och pipa ner till gymmet för en dejt med min personliga tränare. Vi hörs.

söndag 24 januari 2010

Nytt med antologin

Klockan är typ tre på natten och jag sitter och skickar korr fram och tillbaks med Leigh Walton på Top Shelf. En av de bästa bitarna med att bli klar med antologin och när MoCCA och SPX-planeringen är över kommer absolut vara att äntligen sluta jobba dubbla skift i två tidszoner. Vi har lite nya lösningar på gång med antologin. En av sakerna som störde mig lite med originalet var att vi stal formen från Antologigalagon, något som det fanns en tanke med från början men som sen blev lite förvirrat. Därför ville vi gå ifrån den formen helt den här gången. Ja de flesta av er har ju redan sett omslagsutkastet som Stina ska börja pyssla med nu. För några dagar sedan kom vi fram till att för att gå ifrån den stela känslan som var i förra antologin så kommer vi prova att låta handtexta allt i boken. Sidnumrering, förord, innehållsförteckning. Ja, typ precis allt. Vad tror ni? Jag tror det kan bli apsnyggt.

Upptäckte för övrigt att det blev väldigt mycket mer "erotika" i den här antologin än vad jag trott eller tänkt från början. Spännande!

Just det ja!

För alla er som undrar så är det så att nya Galago kommer i era postlådor imorgon eller i övermorgon. Hoppas ni får en trevlig läsning!

lördag 23 januari 2010

Nattliga besked


Har suttit uppe hela natten och pratat med min vän Shannon som är en av redaktörerna för serieantologin The big feminist but. Vi gillar att bygga saker tillsammans och prata kulturpolitik. Shannon är även en av de där personerna som nätverkar med precis alla i den amerikanska scenen. Det är extremt skönt att ha någon där att fråga när man vill kolla av politiken i seriebranschen på andra sidan Atlanten. Hon berättade bland annat att Gabrielle Bell illustrerar ett stycke ur SCUM-manifestet just nu. Vilket låter asspännande. Sen pratade hon även om att hon är intresserad av att få med några svenska medverkande i projektet. Shannon är ju även med i seminariet på ABF-huset under SPX. Vi hoppas på att Gabrielle också kanske vill vara det.

Givetvis planerades det väldigt mycket kring MoCCA och SPX också och efter två timmars msn-chat så har jag en arbetsvecka lång att göra-lista.

I alla fall berättade hon även en annan kul grej. Min kompis Nika som jobbar på DC´s Zuda comics, ett av de absolut coolaste webserieprojekten, tänkte besöka SPX då hon ändå är i Europa då. (oerhört typisk amerikaner att tänka "tja, jag är ju i Frankrike, då kan jag ju lika gärna svänga förbi Sverige på vägen") Jag föreslog givetvis omedelbart att Nika skulle prata om Zuda på SPX. Jag hoppas verkligen alla parter är intresserade för det DC håller på med där är absolut banbrytande.

Nu ska jag ta itu med min tvättid.

Femte året för mig på SPX



Fan, ibland så är det väl dags att visa vart man kommer ifrån antar jag. De flesta runt Galago vet att vi gillar SPX. Ja, helt ärligt så är det få gånger på året som det är så kul att jobba i seriebranschen som just den helgen. 2007 bestämde vi på Galago oss till och med för att vi gillar SPX så mycket att vi gått in i verksamheten och bestämt oss för att stödja den. Vi försöker alltid se till att samtliga tecknare som kan och vill från vår utgivning är på plats. Vi har sedan flera år inte bara haft en utan två traditionella fester. En på torsdagen, dagen innan den officiella festivalöppningen och ett jättebaluns på lördagen. Sedan dess har vi även haft förmånen att kunna bjuda in internationella gäster som Jeffrey Brown, Chris Staros, Brett Warnock, Shannon O'Leary, MK Reed, Lauren Weinstein, MP5, Valerio Bindi, Alberto Corradi och Mike Diana. Vem kunde tro att det skulle bli så när den här spolingen satt på sitt andra SPX 2006?


Foto Fredrik Strömberg (Fredrik, den här bilden måste egentligen bort, herregud vad pinsamt)

I alla fall så kryddar vi gästlistan även till årets SPX. Vi bjuder in Dash Shaw och Lili Carré som båda är utgivna på Fantagraphics. Våra vänner Brett och Chris från Top Shelf, Alvin och Melissa från Buenaventura Press och Shannon O'Leary och MK Reed från Sparkplug kommer tillbaks, något som vi alltid är glada och stolta över. Nytt för i år är att även Drawn & Quarterly kommer vara representerade genom Tom Devlin tillsammans med tecknarna Ron Rege JR och Gabrielle Bell.

Och det här är alltså bara de gäster som vi bjudit in. Än. Det kan bli någon till. En annan tecknare som kommer är Guy Delisle som även han ges ut av Drawn & Quarterly. Sedan kommer Paul Gravett och Peter Stanbury som ska prata om gamla störtcoola Escape som de tydligen ska starta upp på nytt. Vi har även roddat in ett seminarium med Shannon O'Leary, Liv Strömquist, Sara Granér, Joanna Hellgren, Johanna Rojola och Paul Gravett på feministiskt forum i ABF-huset under lördagen. Seminariet heter Global feminism in comics och jag är säker på att det kommer bli "the bomb".



Vi har releasefest för Coco Moodyssons nya bok Jag är ditt fan in i döden med stenhårt the Cure tema på torsdagkvällen den 22:a april. Coco har utlovat tävling och Mats Jonsson har lovat att sjunga Curekaraoke om vi fixar det. Jag älskar det.

På lördagen kommer vi ha ett sånt sjuhelsikes baluns så ni inte fattar det. Vi har just fått våra tassar på en av Stockholms absolut bästa festlokaler. Det kommer bli legendariskt. Om inte annat för att det är då vi kommer släppa vårt "Nu blåser vi borgarna II"-nummer av Galago med serier gjorda speciellt inför valupptakten. Röda Arme-uniformer belönas med en extra traktor.

Sen har vi en bunt småutställningar inplanerade. Bland annat utställningen som vi bygger för New York som förhoppningsvis kan återanvändas.

Ja, och givetvis kommer svenska Hatgubbeakademin samlas på söndagen för att utse vinnaren i Hatgubbe SM.

torsdag 21 januari 2010

Vilken dag! vilket liv?

Idag har varit en mix av väldigt kreativa idéer och ganska mycket ångest. Jag har, efter mångt och mycket konstaterat att på ett privat plan blir 2010 ungefär samma sorts år som kanske 2008. Sjukt mycket jobb, ganska mycket skoj och, ja, sjukt mycket jobb helt enkelt. Men vafan, jag antar att 31 är det nya 29 och att jag har ett helt liv på mig för det där med privatliv. Vi har så sjukt bra saker på gång ju. Nä, då kan man inte hänga läpp antar jag. Nästa vecka åker jag till Angoulême, jag kommer sakna att ha Knut vid min sida där. Men bästa Joanna Hellgren är på plats där med sitt franska förlag. Det kommer förmodligen bli sjukt kul. Det gäller att pumpa upp energin rejält.

I natt fick jag äntligen fram en lokal för vår miniutställning i New York i år. Den blir på seriebutiken Rocketship i Brooklyn och ikväll fick jag tack vare Sara Granér äntligen fram en bra utställningsidé. Det är i alla fall i de här skyltfönstren vi ställer ut.

Ska bli sjukt kul att producera en första utställning i New York och extremt roligt då den kommer öppnas på releasefesten för Mats, Kolbeinns och Simons böcker som släpps av Top Shelf under festivalen.

Det är roligt att vara inne i en manisk period, men också lite tröttsamt.

onsdag 20 januari 2010

Det börjar bli på allvar!!!



Alltså, det här är ju så sjukt coolt. Våra vänner på Top Shelf har tryckt upp reklamguider för våra böcker och idag skickade Leigh Walton mig den här bilden. De har kommit nu! Det känns helt sinnessjukt roligt att Top Shelf tror såhär mycket på projektet.

En antologi blir till



Nu har vi nått nästa avsats i arbetet med Northern Lights 2. Sidplanen är satt och i princip är allt material inlämnat och ute på olika nivåer av korrektur. Det var ett oerhört hårt tryck på att medverka i år och jag önskar VERKLIGEN att jag haft hundra sidor till. Med tanke på allt fantastiskt som görs just nu så hade det verkligen, verkligen varit rättvist. Nu landade det till sist på 216 sidor varav 212 är serier. Medverkar gör:

David Liljemark, Ruben Vargas Dahlstrand, Coco Moodysson, Kim W Andersson, Anneli Furmark, Knut Larsson, Marcus Ivarsson, Karolina Bång, Åsa Grennvall, Mats Jonsson, Sara Hansson, John Andersson, Martin Kellerman, Loka Kanarp, Simon Gärdenfors, Nanna Johansson, Johan Wanloo, Eva Björkstrand, Carl Michael Edenborg, Joakim Pirinen, Joanna Hellgren, Emelie Östergren, Sara Granér, Björn Westerlund, Kolbeinn Karlsson, Fabian Göranson, Gunnar Lundkvist, Henrik Bromander, Sofia Olsson, Liv Strömquist, Thomas Olsson, Niklas Asker, Daniela Wilks, Benjamin Stengård, Emma Rendel, Pontus Lundkvist, Stina Johnson

Jag är väldigt stolt över urvalet, men vill passa på att be om ursäkt till alla er som inte medverkar just den här gången. Det fanns ingen baktanke men dåligt med utrymme. Mycket kommer hända på vägen ännu och jag hoppas och tror att det kommer gagna hela seriebranschen i slutänden.

tisdag 19 januari 2010

Ny bok på väg!


Äntligen är den på väg! Åsa Grennvalls nya bok Svinet kommer dyka upp i en boklåda nära dig vid månadsskiftet. Och digga omslaget här va? Sjukt stiligt och ståtligt.

torsdag 14 januari 2010

Ny Galago på ingång!


Hej! Om bara två veckor kommer nya numret av Galago. Vi på Galagoredax älskar att släppa nya Galagonummer. Här kommer en glutt på omslaget.

David Liljemarks dokumentär på Göteborgs filmfestival



Vår egen David Liljemark har gjort en dokumentärfilm, Jakten på Bernhard, om sökandet efter en man som under många år satt upp mystiska lappar runt om i Lund. När David finner mannen i fråga tar historien en oväntad vändning och en ny, mycket berörande historia tar sin början.

Jakten på Bernhard har nominerats till Göteborgs filmfestivals nya dokumentärpris och visas enligt följande:
Fredag: 29/1 19.30 Bergakungen Tisdag 2/2 15.00 Bergakungen Torsdag: 4/2 20.00 Bergakungen.

Filmen visas även på Doclounge i Malmö (15 feb), Lund (16 feb), Stockholm (23 feb) och Göteborg (2 mars).

I april visas filmen på SVT.

Trailer.

Intervju med David om projektet på NWT:s hemsida.

söndag 10 januari 2010

Fantastisk recension i Helsingborgs Dagblad

Jenny Högström har recenserat nyutgåvan av Åke Jävel, Kvarteret Kolossen och Gud vad hemskt! i Helsingborgs dagblad och ta mig sjutton vlka fina ord hon skriver. Vi blir glada så vi nästan rodnar å våra författares vägnar. Läs recensionen här.

lördag 9 januari 2010

Vi fick post



Några av de trevligaste personerna i branschen är absolut Stef Gaines och Lisa Medin. Och se vilka fina julkort vi fick av dem!

torsdag 7 januari 2010

Vi är i smöret!

Vi blev intervjuade av Svenska Dagbladet för en tid sedan. Artikeln handlar om allt från fåfänga utlandssatsningar, gamla apor och trettioårsjubileum. Ni kan nu läsa den här.

onsdag 6 januari 2010

Ännu en glimt mot vad som händer i vår

Så var det dags för val igen då. Givetvis visar vi i Galagokollektivet vart vårt politiska skåp ska stå. Nummer 2 2010 av Galago blir ett temanummer och går just nu under arbetsnamnet "Nu blåser vi borgarna II" följ oss här på bloggen när vi glatt visar upp den politiska satirens absolut vackraste och fulaste ansikte. Det kommer bli en härlig tid.

Ni som hängt med ett tag vet ju hur det slutade senast. Förhoppningsvis kan vi ta det hela lite längre den här gången.

Detta nummer kommer firas celebert på lördagen på SPX.

Liv Strömquist ger dig: Decenniets minst minnesvärda män!


Klicka på bilden för att läsa.

måndag 4 januari 2010

Anneli Furmark listar fem seriefavoriter

Foto: Johanna Larsson


Anneli Furmark som 2009 gav ut "August & jag" på Galago listar här sina fem seriefavoriter från det nu gångna decenniet:


"Eftersom 2000-talet var det decennium när jag upptäckte grafiska romaner och en stor del av alla serieskapare jag nu läser, blir det givetvis svårt att bara välja fem. Men jag kan säga några som jag vet påverkat mig mycket, utan inbördes ordning.


Posy Simmonds, ”Tamara Drewe” (Vintage, 2007) Ganska okänd och lite underskattad i Sverige tycker jag. Hon kombinerar text och bild så fantastiskt bra. Posy Simmonds varvar längre textpartier med bildsviter utan text, med otroligt exakta och humoristiska personporträtt. Inspirerande.

Åsa Grennvall: ”Sjunde våningen” (Optimal, 2003) för modet, det obevekliga innehållet, och några bilder jag inte kan glömma.

Nina Hemmingsson: ”Jag är din flickvän nu” (Kartago, 2006) för den befriande och nyskapande kombinationen av rolighet och ilska. Texter och teckningar som har hjälpt mig på riktigt.

Martin Kellerman: ”Rocky” (Kartago) för ingen annan serie ger mig dagliga doser precisionshumor. Dessutom otrolig språkkänsla, liksom i förbifarten.

Marjane Satrapi, ”Persepolis” (Galago, 2004). Den går inte att hoppa över, den är redan en klassiker. Det finns ingen gräns mellan det privata och det politiska, den personliga berättelsen gör att jag fattar något om de historiska händelserna, och om Iran. Den animerade filmen är till och med ännu bättre."