onsdag 13 oktober 2010

Nästa års första böcker!

Jäspalt! Jag är ju först ut med att glänta på locket till vad vi kommer släppa för böcker nu under våren. Detta för att den ena boken kommer finnas tillgänglig redan i november och den andra i februari.

Vi har snyggat till och paketerat om vår moderna klassiker Hundra procent fett. Ni vet Liv Strömquists debut och genombrott. Och se så snygg den blev! Nytt omslag av makalösa Elin Almered. Vi smygstartar släppet av denna redan den 1:a november så att ni ska kunna ge bort den i julklapp till alla ni känner. Om ni inte har läst den så lyder texten om boken såhär:

”Att läsa dessa serier är att bestämma sej – nästan helt på riktigt den här gången – (för) att inte ta mer skit, att aldrig vara självdestruktiv igen, att ta plats och känna sej bäst i världen.” Anna Jörgensdotter, Arbetarbladet

Hundra procent fett är precis vad Sverige inte trodde att det behövde. En samling feministiska, klassmedvetna och faktaspäckade tecknade serier som lyckas med det svåraste av allt att vara roliga.
Det är glödande intelligenta texter och politiska skämtteckningar i en vanvettig förening som får mansgrisar och förtryckarkapitalister att rodna men ger alla andra nytt hopp.
Liv Strömquists serier känns väldigt uppfriskande i sin hämningslösa vrede över hur världen ser ut, en vrede som aldrig urartar i naiv plakatretorik eller unken progghumor. Hon är helt enkelt den enda svenska serieskapare som klarar av att i en och samma bok skildra verklighetens Sex & the City, dissa Jean-Paul Sartre och förklara varför vi ska bojkotta Chiquitas bananer. Och samtidigt lyckas få oss att skratta.
Efter ett enormt intresse för Liv Strömquist under debutåret 2005 som resulterat i en upplaga på över 10.000 exemplar kommer här en snygg ompaketerad upplaga i storpocket.

Nästa bok är en seriedebut. Sjukt nog, med tanke på att Pontus varit med i Galago, i princip sedan jag lärde mig läsa. Jag är jävulskt stolt över att få vara redaktör för denna samling av satir och humorserier av ett verkligt geni. Och snyggt är det också! Här är texten om boken:

Vilka är kommentatorsfältherrarna som sprider sin galla över Internet? Vad är din egentliga ålder? Och har ni egentligen läst Sverigedemokraternas partiprogram? I Full sysselsättning går Pontus Lundkvist fram med klyvyxa mot ett borgerligt land fyllt till brädden med karriärister, hipsters och andra hatare som behöver lära sig att veta hut.
Har du röstat borgerligt, tycker du att arbete är en skyldighet snarare än en rättighet eller har du kanske haft mage att vilja jobba med media? Då är du garanterat i skottfältet. Med skämtteckningar, serier och helt vanligt sund dumhumor visar Lundkvist upp skevheterna i samhället för oss läsare.
Pontus Lundkvist som varit aktiv serietecknare sedan åttiotalets slut kommer nu äntligen med sitt första seriealbum. Och idag behövs han mer än någonsin för att vi ska kunna skratta åt det politiska elände vi åstadkommit. För detta är kultur i sin roligaste form, inte underhållning.

1 kommentar:

  1. Ojdå... strömquist släpps tydligen på min födelsedag! Det är ett tecken!

    SvaraRadera