måndag 11 oktober 2010

Kumux in krusus?

Hittade ett spännande anonymt blogginlägg om oss på nätet under mitt dagliga ego-googlande. Nu brukar jag ju inte bry mig speciellt mycket om kritik av typen "ingen kan teckna". Men jag tänkte att vi kunde ta och förtydliga oss lite här.

På bloggen läser vi på halvrisig engelska:
"The reason I don't buy this story-is-more-important-than-drawings trip is because it's literally saying that the idea is more important than its execution. Can you imagine if some one built a spaced out skyscraper, and it looked like crap, then it collapsed and then everyone just shrugged and said 'Hey it was a really cool idea for a skyscraper, and that's what's important right?"

Konst och arkitektur är alltså inte samma sak. Bara så vi är på det klara med det. Jag är snarare beredd att dra en annan parallell. Det finns två sorters musiker. Musiker och studiomusiker. Den ena spelar med själ lust och passion. Den andra med teknik. Vilken föredrar du? Genesis eller Bikini Kill? Det här är ungefär en lika dålig jämförelse som bloggens. För i grund och botten handlar alltså serier om en läsupplevelse. Hur den sker är inte uppbyggt på en teknisk formel. Hur mycket How to Draw Comics the Marvel Way bloggförfattaren än läst och uppskattar så behöver det faktiskt inte innebära att serierna i sig blir vare sig mer spännande eller bättre.

Nu är det ju också så att de tecknare som artikelförfattaren tar upp ju faktiskt har läsare. Kanske inte alltid samma läsare som är medlemmar i lokala Serieklubben och sitter på kompletta samlingar av Smurferna, Spindelmannen eller Johan, Lotta och Jocko hemma i pojkrummet. Men jag kan lova att de finns där ute och de är väldigt många.

Jag vill bara förtydliga. Det vi gör på Galago har ytterst lite med superhjältekroppar, barn som löser mysterier eller journalister som löser brott på fritiden att göra. Vi gör serier om verkliga livet, om förtryck och om kärlek. Vi gör serier som är på allvar, serier som bara är på skoj och ofta båda delarna.

Och viktigast av allt. Det våra tecknare gör är i våra och många andras ögon stor konst.

3 kommentarer:

  1. boy you tell 'im!

    SvaraRadera
  2. ronald mc donald och hans glada gäng skulle nog tycka att galgo var en ganska dålig tidning om han var livet. r.i.p. ronald mc donald :(

    SvaraRadera
  3. Inte riktigt rättvist att jämföra Bikini Kill med Galago. Bikini Kill var ju rock'n'roll.

    SvaraRadera