måndag 22 mars 2010

Åsa Grennvall om SvinetÅsa Grennvalls bok Svinet handlar om sex karaktärer som möts, skiljs och återses. Den gemensamma nämnaren är Svinet, som följer en helt egen uppsättning lagar och regler, med svidande konsekvenser för både honom själv och hans omgivning. Var dessa dysfunktionella protagonister och antagonister kom ifrån vet knappt ens Åsa själv:

Hur hittade du på de olika karaktärerna?


-Jag vet inte hur jag kom på dem, karaktärerna växte fram och började ockupera min hjärna och sen skrev de sig själva. De var lika lätta, eller snarare lika jobbiga, att skriva allihopa.


Bokens baksida pryds av Åsas fundering: ”Jag måste be en psykiatriker ställa en diagnos på alla karaktärer i den här boken. Vad är det för fel på dem?”. Har någon hört av sig med en diagnos? Kanske någon hobbypsykolog?

Nej, och jag är tacksam för att inga hobbypsykologer hört av sig, för karaktärerna behöver professionell hjälp. En hobbypsykolog skulle nog tyvärr bli någon av karaktärerna Dan, Gisela, Mia eller Gingers nästa offer.

Jag har fått ovanligt lite läsarreaktioner den här gången, med det känns helt naturligt. Jag tror att man kan känna igen sig i denna boken, men att det är svårt att erkänna för sig själv i och med att karaktärerna är så osympatiska. Mina tidigare böcker är ju skrivna mer i den stil där det är karaktärer som man kan känna igen sig i eller känna förståelse inför. Jag ville komma ifrån den genren lite grann med denna boken och skriva och rita om mer komplexa karaktärer.

Hittills har förvånansvärt få sett det jag personligen tycker är den viktigaste nyckeln i boken. Den kanske man upptäcker först vid andra eller tredje läsningen. Fast man kanske bara orkar läsa den en gång, om ens det, haha.

1 kommentar:

  1. Mötet mellan Dan och Ginger i psykklinikens väntrum är helt genialisk, tragikomisk litteratur!

    SvaraRadera