måndag 28 december 2009
Kolbeinn Karlsson listar fem seriefavoriter
Serietecknaren som kallas "The worlds cuddliest viking" av amerikanerna gav ut albumet Trollkungen i år och samma album kommer på Top Shelf i april. Här är hans seriefavoriter:
Okej, det här var faktiskt rätt så knepigt, men med viss mängd avslitna hårtussar så är här några av de böcker som betytt mest för mig under de senaste 10 åren:
Louis Riel av Chester Brown
En bok som aldrig försöker charma en, men lyckas ändå ge en känsla av genuin förståelse i en tid då allt ser ut att göra fysiskt ont. Har ett av de kompaktaste mörker jag sett.
Die Huhre H av Anke Feuchtenberger
Men inte för att die Hure H är det bästa Anke gjort, eller för att det är en av de 10 bästa böckerna som släppts under 2000. Die Hure H var boken som lärde mig att släppa tyglarna, och som lärde mig att älska det jag älskar med tecknandet.
Frances av Joanna Hellgren
En lugn och tyst historia, som av någon anledning lyckas gräva lite djupare, göra lite ondare, och lämna en desto lyckligare efteråt.
Epileptic av David B
För att den känns så tjock, så smärtsam och så snårig. Och för att den lugnt och sansat lägger upp allt det där som inte gått att förklara, och sorterat in det fint i små lådor.
Pojken i Skogen av Mats Jonsson
En återgång där Jonsson inte bara släpade sig själv igenom sin egen barndom, utan ett helt samhälle med tillhörande skog. Det såg ut att göra ont.
/Kolb
onsdag 23 december 2009
En ny gäst till SPX
Simon G listar mer än fem seriefavoriter
Att Simon är chääf råder det ju ingen frågan om. Nu ska han ges ut i USA också. I april kommer hans album Simons 120 Dagar ut på ascoola förlaget Tops Shelf. Simon listar hela 16 titlar som stöpt 00-talet.
12 utländska favoriter
Misery Loves comedy av Ivan Brunetti
Bottomless belly button av Dash Shaw
Fun Home av Alison Bechdel
Persepolis av Marjane Satrapi
Wizzywig vol 1 & 2 av Ed Piskor
Disappearance diary Shissō Nikki
Unlikely av Jeffrey Brown
My head is hanging upside down av David Heatley
Jimmy Corrigan av Chris Ware
I want you av Lisa Hanawalt
Clyde fans book one av Seth
Oishinbp A la Carte: Japanese cuisine av Tetsu Kariya, Akira Hanasaki
3 svenska favoriter
Pojken i skogen av Mats Jonsson:
Tidigt på morgonen av Henrik Bromander
Susanna & Bo av David Liljemark
Bästa fansinet
Aggrokultur. Für Elisabeth av Johannes Torstensson
/ Simon Gärdenfors
tisdag 22 december 2009
Liv Strömquist listar fem seriefavoriter
Behöver vi ens presentera Liv? Jag menar, till och med hennes kalendrar får recensioner i dagspressen. Spana in hennes senaste kalender Månadens Manshora i vår shop. Livs nya bok är planerad att komma i augusti nästa år och kommer bli en sensation.
Hej! Här är min lista:
Det är svårt att välja ut bara fem! Egentligen vill jag säga: Ingen nämnd, ingen glömd, men nu säger jag fem i alla fall, för det är så kul att göra listor.
1. Amatörernas afton, Anneli Furmark, Jag älskar Anneli Furmark. Hon ritar så jävla fint, hon skriver så fruktansvärt bra berättelser. En äkta, djup litterär kvalité i serier, det är inte så vanligt. Favorit i denna samling är novellen om mamma, dotter och mammans nya kille som åker till Grekland.
2. Sjunde Våningen, Åsa Grennvall. Riktigt, riktigt skickligt berättad, gastkramande serie, snyggt ritad. P ga av det extremt starka ämnet är det lätt att fästa sig extra mycket vid just denna bok, men i Grennvalls produktion finns många andra favoriter, t ex Cynisk Romantiker.
3. Husfrid, Alison Bechdel. Av skäl som är uppenbara för alla som läst den, och alla som överöst denna bok med priser i USA. Ett masterpiece som får MVG.
4. "Pojken i skogen" Mats Jonsson. Först tänker man "Herregud, jag orkar inte läsa hundratals sidor random minnen om typ en fyraåring som äter fruktyoghurt". Sen vecklar sig självbions starkaste sida fram: att bara berätta allt, ALLT, man minns - något som försätter läsaren i trans, förflyttar sig direkt tillbaka till barndomens sinnessjuka tillstånd, tankevärld, tabun, trauman. FY FAAAN! På ett positivt sätt.
5. "Så jävla normal" Nina Hemmingsson. Nina Hemmingssons "Jag är din flickvän nu", är helt genialisk, på ett Kristina Lugn-artat sätt. Men jag gillar nästan ÄNNU mer det senaste albumet "Så jävla normal", när figurerna bara flyter och flippar ut, bort från rutorna, så att konsten och poesin blir ännu större.
Puss och kram!
Liv
Ok, nu är det såhär va
Det var ju inte helt hundra innan, men nu kan vi faktiskt göra ett förkunnande här på Galagobloggen. Vi har fått stöd från Framtidens Kultur för att i tre år framöver arbeta med att bygga en plattform för den Svenska seriekonsten gentemot utlandet. Vi kommer nu att utöka vårt samarbete med Seriefrämjandet under den här perioden för att på så vis bygga ett lokalt fundament att stå på som ska sträcka sig betydligt längre in i framtiden än dessa tre år. Vi hoppas i slutändan att hela projektet ska kunna gagna samtliga aktörer inom den svenska seriescenen. Med andra ord är vi sjukt glada just nu.
Detta innebär att det nu med hundra procents säkerhet blir en Northern Lights 2. I och med att vi gått ut med detta tidigare och material strömmat in så har vi haft möjlighet att sätta ihop i princip hela antologin redan. Den blir på hela 216 sidor och omslaget av Nanna Johansson kan beskådas här ovanför. Vi kommer släppa medverkandelistan inom kort, men medverkar gör bland annat Fabian Göranson, Anneli Furmark, Loka Kanarp, Liv Strömquist och Sara Granér.
Det här är början på ett fantastiskt treårigt äventyr där en stor del av vår fokus ligger på Small Press Expo i Stockholm dit vi kommer bjuda en mängd utländska förläggare och serietecknare. Klart redan nu är att förlagen Top Shelf, Sparkplug och Drawn & Quarterly kommer att närvara samt att bland annat Dash Shaw, skaparen av hypade Bottomless Bellybutton kommer besöka oss.
Men det här är bara början. Det kommer bli så jävla kul det här.
Mvh/Johannes
Joakim Pirinen listar fem seriefavoriter
Hej
Här kommer min lista.
1. Joe Sacco - Safe Area Gorazde, Fantagraphics 2000. Sacco är den främste i den nya journalistiska seriegenren och "Safe Area" är avgjort det av hans album som gripit mig starkast. Han visar Gorazde, en utsatt enklav under kriget i Bosnien, i närbilder, panoramabilder och kartor så väl att man som läsare tror att man var där.
2. Matti Hagelberg - Holmenkollen, svensk utgåva Optimal 2001. Matti har en absolut egen skrapkartongteknik och ett märkligt sätt att bygga upp sina seriesidor, de ser ut som tvåletiketter från en östeuropeisk landsortshåla på planeten Mars, och även hans humor är sant experimentell.
3. Lars Fiske & Steffen Kverneland - Olaf G. svensk utgåva Optimal 2007. En serieessä om en norsk minimalistisk skämttecknare, verksam i Tyskland under 1900-talets första hälft. De båda upphovsmännen tecknar sig själva och varandra, måhända drickande bier någon gång för mycket, men på ett sådant sätt att varenda ruta - varenda! - är ett grafiskt mästerverk. Oöverträffbart (även rent trycktekniskt).
4. Gene Luen Yang - American Born Chinese, Roaring Book Press 2006. En grafisk roman med ett helt genialt, tredelat berättargrepp, där han bland annat återvänder den mångtusenåriga sagan om Kung Markatta. Överlägsen Tomines "Shortcomings" som tar upp samma, hittills rätt oskildrade ämne, hur det är att vara asiat född i USA.
5. Alison Bechdel - Husfrid, Ordfront Galago 2009. Det går inte att komma ifrån, det är den språkligt mest högstående grafiska romanen hittills. Slutbilden fick mig att börja gråta.
måndag 21 december 2009
Joanna Hellgren listar fem seriefravoriter
Foto: Anna Lundell
Så var det dags för vår franska stjärna Joanna Hellgren att lista sina fem nollnolltalsfavoriter. Joanna är etablerad sedan ett tag tillbaks i Frankrike men slog igenom med buller och bång här i Sverige med boken Frances under sommaren.
Rutu Modan: Energy Blockage, Top shelf, eller Enérgies bloquées, Actes Sud.
Skruvade historier, om till exempel en fruktad trosseriemördare, eller om ett familjeägt temahotell där "storasyster" tvingas spela samtliga roller. Detaljerade, roliga teckningar och fina ibland motbjudande karaktärer.
Liv Strömqvist: Einsteins fru, Galago förlag. Liv Strömqvist är inte bara en av de smartaste men också roligaste människor som finns. Det är en mycket bra kombination, och jag tycker synd om alla som inte läser svenska och kan ta del av den här, och alla hennes böcker.
Ludovic Debeurme: Le grand autre (Den store andre), Éditions Cornélius.
Louis fastnar med sitt titanben vid havsbotten och måste för att behålla livet böta med sin syn. Istället får han av ett havdjur ögon som får honom att se tillvarons monster och skuggvarelser. Av en läkare får han för att slippa de hemska synerna ett par glasögon som ådrar honom mänsklighetens förakt. Om en mobbad pojke alldeles för underlig för sin dumma omgivning. Ett mästerverk till tegelstenslunta, med vackra, och skenbart ljusa bilder.
Gabriella Giandelli: Silent Blanket, Seuil.
Stackars Paul bor ensam i en lägenhet i ett ruggigt New Yorkhus. Mot sin vilja blir han indragen i ett morddrama av sin förföriska och knarkigt kallhamrade granne. Detaljerade omgivningar och vackra ansikten och färger kontrasterar mot den mörka och ganska pessimistiska historien. En serie Noir. Giandelli är alltså italienska, men jag tror att boken finns på engelska hos Phantagraphics.
Emelie Östergren: The Evil Dress, Sanatorium förlag.
Emelie Östergrens bilder är av ett helt eget slag och följer sin egen logik. Jag skulle vilja gå på studiebesök i hennes hjärna, med risk för att blir rädd. Mera, mera! vill jag uppmana, helt överflödigt, eftersom hon redan är så sjukt produktiv.
fredag 18 december 2009
Meddelande från våra vänner i USA
Brett here.
So we're ramping up the hype on the Swedish Invasion, and one idea i cam eup with back in Stockholm last April, was to put out a call to as many Swedish cartoonists from the scene as possible, and see if anyone wants to contribute comics to our website comics section Top Shelf 2.0. Because it's for the web, color is encouraged.
I think this would be a great opportunity to build on the work of the Top Shelf big four (Niklas, Mats, Simon, Kolbeinn), and feature a plethora of artists from Sweden.
Please feel free to spread the word for submissions. Because we don't charge consumers for the comics on our website, we can't pay contributors. But the exposure will be solid.
Any interested parties should contact our 2.0 comics editor, Leigh Walton at:
leigh@topshelfcomix.com
Thanks!
Brett
Jeffrey Brown listar sina fem seriefavoriter
"Here's my top five. Thanks!
Jeff
1. Jimmy Corrigan by Chris Ware - Rewards multiple readings with continued brilliance, simply beautiful, moving and expansive.
2. Louis Riel by Chester Brown - An entertaining historical novel that's so well drawn and paced you forget you're reading.
3. Eightball #23 by Dan Clowes - Reads like a novel five times as long, some of Clowes' darkest humor and keeps you thinking long after you finish.
4. Black Hole by Charles Burns - Perhaps the best example of a graphic novel as "novel", dense and haunting magic realism.
5. Three Paradoxes by Paul Hornschemeier - Mixing styles and twisting threads of thought for an engaging look at the creative process in the context of living, but lets the reader find the meanings. Full of great thoughtful moments and plenty of humor."
Fler topp-femlistor kommer inom kort.
onsdag 16 december 2009
David Liljemark listar fem seriefavoriter
Vi har bett några tecknare att lista fem seriefavoriter under 2000-talet. Dessa kommer att presenteras under de närmaste veckorna. Först ut är David Liljemark, skapare av klassiker som "Susanna och Bo" och det senaste mästerverket, "Boltzius":
Åsa Grennvall: ”Sjunde våningen” (Optimal, 2002) Sällan har mekanismerna bakom mäns våld mot kvinnor skildrats så smärtsamt, tydligt och gripande. En av de verkligt stora serieromanerna, som inte lämnar någon läsare oberörd.
Coco Moodysson: “Coco platina titan total” (Optimal, 2002) En av de starkaste albumdebuterna någonsin och en ständig källa till inspiration. Missa heller inte ”Aldrig godnatt” (Kartago, 2008). Fullständig närvaro och linjekänsla.