tisdag 28 december 2010

Listor!! Listor!!



Jag tänkte att det är dags att summera serieåret som gått och uppmanar därför nu alla seriebloggare att göra samma sak. Jag gör det utifrån dessa kategorier och för att maximera ryggdunket väljer jag att inte ta med något från Galagos utgivning där jag ju har massor av favoriter.

Årets tre bästa svenska album:

1. Malin Biller, Om någon vrålar i skogen (Optimal Press) Alltså, det är så mycket med den här boken som är så oerhört bra. Jag har velat skriva till Malin och berätta det varje dag sedan jag fick den men det har varit svårt. Inte bara för att materialet är så oerhört starkt utan också för att jag fanns där i periferin, i Karlstad, under gymnasietiden. Vi kände inte varandra då, men gick på samma gymnasieskola. Och alla de småaktiga tonårsproblem jag gick och bar på på den tiden blev helt plötsligt så jävla futtiga. Om någon vrålar i skogen är en bok om människans allra sämsta, men också bästa sidor.

2. Gunnar Lundkvist, Klas Katt i Vilda Västern (Kartago) Vad ska man säga? Katten är tillbaks. Gunnar Lundkvist är en av de stora anledningarna till att jag arbetar med serier idag. Svärtan, sorgen och humorn gör Gunnar till en av Sveriges absolut mest relevanta serietecknare.

3. Nanna Johansson, Mig blir du snart kär i (Kolik) En av Sveriges skarpaste seriehumorister levererar igen. Jag har redan skrivit ett tidigare inlägg om hur mycket jag gillar den här boken. Nanna Johansson har renodlat sitt serieberättande och sin komiska timing till en ny nivå. Jag längtar redan efter nästa bok!

Bästa utländska seriealbum (jag läst):

1. Ron Rege JR., Against Pain (Drawn & Quarterly) Mycket är fantastiskt här. Rons naiva estetik kombineras med stor humor och en sorts fullständigt naivt allvar.

2. Joe Sacco, Footnotes in Gaza, (Metropolitan Books) Ok, det här är på gränsen till fusk då boken kommer på Galago under våren, men vad ska man säga? Jag håller det här för att vara Saccos bästa, kanske framför allt för att han får fram en sorts tydlighet i det oerhörda hat som råder i Gaza. Min värld skälvde lite när jag insåg hur osympatisk även en revolt mot överhögheten kan vara.

3. Alison Bechdel, Essential Dykes to Watch Out For (Houghton Mifflin) 2010 var året då jag äntligen plöjde igenom Bechdels stripserie och det här är riktigt bra, akademiskt, torrt och kul. Och med jämna mellanrum även dramatiskt. Varför vi inte bestämt oss för att den här boken ska vara en del av vår utgivning snarast har jag faktiskt ingen aning om. Läs den!

Årets bästa seriehändelse:

Den här är svår i år. 2010 är året då vi gjorde allt rätt på något vis. Ett makalöst skoj SPX, en fantastisk visit på MoCCA i New York, den roligaste Arvikafestivalen någonsin, att alla titlar gått så bra i år och ett försäljningsrekord på bokmässan. Årets bästa seriehändelse måste därför egentligen vara hela serieåret. Men om jag måste välja en så är det nog när Simon, Kolb och Mats satt och signerade på MoCCA med sina nya Top Shelf-böcker. Det var nog en av de stunder då jag känt mig mest stolt under min tid här på Galago.

Årets sämsta seriehändelse:

2010 var också året då jag spydde ner toaletten av stress dagen före New York-flygningen. Men värst var när den där förbannade vulkanen snodde halva gästlistan och Mats från SPX. Planen är att 2011 är året då jag stressar ned en smula. Hör ni det vulkanjävlar!

Förhoppning inför 2011:

Att utvecklingen fortsätter, både för Galago och för Seriesverige i stort. Att SPX faktiskt blir så maxat som det ser ut att bli.

Sådärja. Nu hoppas jag alla andra hakar på!

torsdag 2 december 2010

David Liljemark får Frödingstipendiet!


David Liljemark får Karlstads kommuns stipendium till Gustaf Frödings minne 2010 för "sin omfattande produktion av serier bland annat serieromanen Boltzius, om helbrägdagörarens liv där han på ett nyskapande sätt levandegör historien". David Liljemark delar stipendiet, som är på 100 000 kr, med filmarna Eva Aakre och Dan Nilsson.
Mer om priset och David finns att läsa här.