måndag 22 februari 2010

Vi är på TV

SVT 1 sö 7 3 19.00 Sverige! Del 4 av 22. Författaren Viveca Lärn gästar Sverige! och berättar "Sanningen om Saltön". Det är också titeln på hennes självbiografiska bok med okända och lite mörkare sidor av den bohusländska idyllen. En annan Sverigebild sprids genom etiketterna på svenska vodkaflaskor. Konstnärer som Andy Warhol och Keith Haring har gjort några av de mest kända. Vi tjuvtittar på samlingen Absolut Art Collection som snart ska visas i sin helhet i ett nytt konstmuseum i Stockholm. Reportage om 30-årsfirande seriemagasinet Galago, som sprider en mörkare Sverigebild, fylld av rädsla och ensamhet men också många skratt. Äldreboendet Sege Park har designat en illusion i form av en konstgjord söderhavsö. De äldre kan ta färdtjänst dit och uppleva sol, värme, tropisk fågelsång och vågskvalp. Programledare: Ann-Marie Rauer. Även i SVT1 8/3, SVT24 9/3 och SVT1 12/3

Dagens boktips



Läste till sist idag ut Asterios Polyp av David Mazzucchelli. Får väl säga att storyn håller måttet på ett ganska traditionellt amerikanskt vis (en vit mans uppgång, högmod, fall och uppvaknande bla bla) men den föll något i mina ögon precis på slutet. Framför allt så blev jag enormt tilltalad av estetiken som verkligen lyfter berättelsen. Det här kan faktiskt vara det vackraste seriealbum jag läst. Det var något med det som helt enkelt bara fick mig att falla handlöst. Kanske för att det, till skillnad från till exempel Chris Wares Jimmy Corrigan som jag tycker är makalös vacker, fortfarande känns oerhört, ja, SERIE helt enkelt. Jag har inte känt mig såhär estetiskt revitaliserad på länge. Vet inte om ni håller med, men jag kan bara säga att det här albumet är ett måste.

Nu blåser vi borgarna

Halli hallå!

Vi vill bara berätta att lämningsdeadline för "Stoppa borgarna"-numret är första veckan i april. Alla är givetvis varmt välkomna att skicka in bidrag och recensioner som alltid. Kom bara ihåg temat så har ni helt fria händer. Vår vän Valerio Bindi gör bland annat en doku-serie om det politiska läget i Italien just nu.

söndag 21 februari 2010

Årets svartbygge

Idag har jag och min bror Simon haft en heldag på konstfack där vi byggt grunden till vår utställning i Brooklyn. Miniutställningen ska alltså in i det här skyltfönstret.

Innan vi började bygga så kokade vi givetvis kaffe på klassiskt glashyttevis genom att ställa kaffekokaren på en plätt smält glas.

Sedan började vi gräva i grovsoporna på Konstfack efter material och lyckades komma över ett parti med gamla kapaplattor. Det var bara att köra igång.





Voila, ett dockskåp. Tanken är att några Svenska, Finska och Norska serietecknare vi känner ska inreda ett varsitt rum i huset. Det känns väldigt kul att vi blev klara med grunden idag och nästa vecka ska vi måla, göra fönster och dörrar och få i ordning huset för inflyttning och då kan vi även bjuda in de som ska bo där. Jag tror verkligen det kan bli jättefint. Utställningen öppnas i samband med releasefesten för den svenska invasionen som också är på Rocketship under MoCCA.

torsdag 18 februari 2010

Erkki presents: The Swedish Invasion!



Nu börjar Mats, Simons och Kolbeinns USA-lansering närma sig, så de har spelat in en rolig reklamfilm för att sprida de svenska seriernas gospel till de amerikanska hedningarna, med benägen hjälp från Erkki på Serieslussen.

Inte nog med det, de passar även på att lansera Swedish Invasion-bloggen. Den är inte färdigdesignad ännu, men innehåller redan en hel del matnyttig info. Välkomna dit!

måndag 15 februari 2010

Framtiden hörde av sig

Första recensionen av den svenska invasionen har dykt upp och det måste vara någon sorts magi involverat för de har även lyckats recensera Northern Lights vol.2. Detta är mycket märkligt då Northern Lights-materialet bara är till 2/3 klart. Jag mailade iofs en pdf på det materialet till en engelsk journalist idag. Men det var inte samma person tror jag. Min enda förklaring är att recensionen kommer från framtiden.

Välkomna att läsa här>>


Vi fick den här infon från Emelie Östergren och det sprider vi givetvis så gärna.

Hej,

Detta är ett tillfälle att inte missa! Jag har länge försökt arrangera en föreläsning med min favoritkonstnär/serietecknare och nu har jag äntligen lyckats!

ATAK berättar om sitt konstnärskap och sitt arbete som serietecknare. Detta är i sammanband med en serieworkshop jag håller i med tema Karaktärsdesign. Där kommer dessutom tecknarna Austin English, Juliacks, Clara Johansson och Kolbeinn Karlsson hålla föreläsningar om deras serier och karaktärer.
Om ni vill delta i dessa kontakta mig eller Konstfack.

4:e mars kl 15.00 Konstfack, Mandelgren

M v h

Emelie Östergren
www.emelieostergren.se


www.windycornermag-austin.blogspot.com
www.juliacks.com
www.bessijelle.wordpress.com
www.pappacomics.blogspot.com

söndag 14 februari 2010

Intervjuer med Amerikaresenärer



Den stolta dag då tre Galagoböcker ges ut i USA närmar sig. Även för hemmafronten kan det ju vara intressant att läsa hur böckernas skapare väljer att presentera sig för en internationell publik, så här är länkarna till färska intervjuer på den franskengelska seriebloggen Avoid the Future:

Simon Gärdenfors

Kolbeinn Karlsson

Mats Jonsson

The 120 Days of Simon, The Troll King och Hey Princess ges ut av Top Shelf Productions i april.

fredag 12 februari 2010

Nu jävlar


Håller precis på att lägga sista handen från förlagets sida på Sara Granérs nya bok. Och den blir så sjukt fin! Vad tycks?

torsdag 11 februari 2010

NU FATTAR JAG!

Aha, hon tänker sig att det är en önskedröm att Dan ska dö alltså! Då förstår jag precis. Där tog det en rejäl stund för polletten att trilla ned.

Ännu mer Grennvall i media

Recension i GP. Jag lämnas lite förvirrad av slutet på den, men vi bugar och bockar inför den vänliga recensionen.

onsdag 10 februari 2010

Mer Grennnvall på TT och Nya Vågen i P1

TT-spektras Erika Josefsson har gjort en lång intervju med Åsa Grennvall. Ni kan även höra Jenny Teleman och Mikael Timm diskutera Svinet i programmet Nya Vågen i P1. Jag var ganska trött när jag lyssnade men tyckte att Timm verkade fastnat lite väl mycket i det gamla vanliga argumentet att "serier måste ju vara kul ju", men samtidigt så är ju Svinet väldigt rolig och hemsk på samma gång. Lyssna cirka 30 minuter in i programmet.

tisdag 9 februari 2010

Detta är alltså Sverige?



Galagoredaktionsmedlemen och konstnären Björn Westerlund har förärat Northern Lights med detta motiv för att pryda insidan på antologins omslag. Jag har personligen alltid älskat Björns bilder och koltrasten i motivet är verkligen skitsnygg. Det känns som att det kommer gå fort nu i slutprocessen av boken.

Idag ska jag skriva förordet samt medverkande presentationerna. Sen ska alltså allt och jag menar ALLT textmaterial (förord, innehållsförteckning, paginering, fliktexter, baksidestext) i boken skickas på handtextning hos vår vän Johan Andreasson. Jag vill verkligen frångå känslan från förra boken och skapa ett helt annat uttryck i den här.

Elise Karlsson om Svinet i dagens SvD

Det är en fin recension av Svinet även i dagens Svenskan. Elise Karlsson skriver "Avsaknaden av sensmoral är befriande, men gör också boken smärtsamt mörk". Tyvärr ligger texten inte ute på nätet ännu.

Tjänstledighetsbloggen: Livet är underbart



Jag har nu varit ledig i lite mer än en månad, och har fått upp ångan. Jag har skrivit manus till hela första kapitlet av min kommande serieroman (48 sidor) och skissat 32. Så här en bit in i arbetet känner jag att mina idéer håller och att boken kommer att bli åtminstone lika bra som sina föregångare. Det är en lättnad, även om jag givetvis inte kommer att slappna av helt förrän åtminstone min hustru, min kusin, min redaktörskollega, åtminstone en handfull recensenter samt David Liljemark godkänt frukten av mina mödor. Om drygt ett år.

Dessutom inser jag hur mycket jag älskar att rita serier. Inget annat har en sådan ångestdämpande effekt, inte så mycket genom det självbiografiska ältandet av gamla och nya problem, som genom det fria, meningsfulla, monotona arbetet i sig. Tack och lov att jag har idéer till åtminstone fyra böcker till efter den här.

Sist men inte minst får jag sitta ensam i mitt hem timme ut och timme in varje dag. När manusarbetet är färdigt kan jag till och med ha någon gammal film eller tv-serie jag redan sett några gånger på som bakgrundsbrus, och ta in innehållet med öron och ett kvarts getöga. Jag har redan sett om Sagan om ringen-trilogin (SF eller fantasy stör minst i arbetet) och just nu befinner jag mig i avsnitt tre av första säsongen av Babylon 5, ett nöje som lär räcka tills första kapitlet är tuschat, scannat och klart.

Nu är det kaffe.

måndag 8 februari 2010

Arbetet går vidare


Vi börjar nå slutet på första vändan med Northern Lights 2. Ungefär hälften av serierna är korrade, textade och inlämnade nu. Vår praktikant William sitter och monterar in dem och Stina ska få ordning på omslaget. Sereakademikern Paul Gravett skrev det här vänliga citatet åt oss:

"So can comics in a cold climate prosper? Yes, they can still root, send up fresh shoots and eventually sprout and blossom, providing they get the right nurturing care and soil conditions. Thanks to support from cities and the state, from feisty publishers like Galago, the excellent school in Malmö, Stockholm's buzzing SPX festival and comics library, and above all with the drive to experiment and find their own voices, Swedish talents seem uniquely placed to flower and flourish. Step inside - their secret garden is a secret no more."

Även vår kompis Alvin Buenaventura har lovat att skriva ett citat till baksidan. Det känns väldigt roligt att våra vänner från hela världen är så peppande kring det hela.

Min plan var i alla fall att vi skulle lämna boken till tryck den 15:e och att den skulle levereras till USA tillsammans med Trollkungen. Tyvärr blir det nog en lätt försening. Förhoppningsvis inte mer än några dagar. Aja, kampen går vidare.

Galagoshoppen har flyttat

Hej!

Vi har till sist flyttat på Galagoshoppen. Det blev lite för tidskrävande och ineffektivt att ha den på kontoret. Vi har nu istället en egen sida på Adlibris där våra titlar kommer samlas. Där får ni betydligt bättre fraktvillkor, kundservice och leveranstider än vad vi tidigare kunnat erbjuda er med den begränsade styrka vi har här på Galagoredaktionen. Det har varit kul men tröttsamt med den förra shoppen och vi hoppas det ska bli ännu lättare för er att beställa våra böcker nu. Besök vår nya shop här>>

söndag 7 februari 2010

Nina Lekander älskar Svinet

Att Åsa Grennvalls bok Svinet är månadens bomb går ju knappast att missa. Nina Lekander säger "Denna fulsnyggsmarta feelbadroman är så lyckoframkallande att man önskar sig luktsaltets återkomst." och håller inte igen hyllningsorden. Så välförtjänt! Tack för att du ger ut den här boken hos oss Åsa och grattis.

Läs hela recensionen här>>

fredag 5 februari 2010

Stina Johnson ställer ut i Stockholm



Det är väl ingen direkt hemlighet att vi på Galagoredaktionen gillar Stina Johnson. Vi är så tokstolta att ni inte fattar det över att vi ska göra en bok tillsammans i en nära framtid och hoppas att ni, precis som vi, jublar över detta faktum. Nu ska Stina snart ha utställning här i Stockholm och det är bara att komma.

Galleri Hangups presenterar stolt:

STINA JOHNSONS ALLT

Blandade teckningar och lite text kors och tvärs av Stina Johnson.
(Allt kommer från hjärtat och är till salu på plats.)
Vernissage Fre 12/2 KL 17 -22
Bedårande barnet Tommie X spelar sina bästa bland-CD:s!

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

GALLERI HANGUPS

Rutger Fuchsgatan 5
116 67 stockholm , T-bana Skanstull
http://gallerihangups.blogspot.com/
http://stinajohnson.blogspot.com/

tisdag 2 februari 2010

En tråkig nyhet

Tyvärr fick jag idag tråkiga nyheter. Tom Devlin på Drawn & Quarterly måste ställa in sin Stockholmsresa till SPX på grund av dålig timing familjemässigt och sina småbarn. Det känns givetvis skittråkigt att behöva meddela detta och jag jobbar nu på att hitta en ersättare. Jag återkommer om det så fort jag har några nyheter.